ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU (13 EKİM,1923)

TARİHİMİZDE BUGÜN:

ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU (13 EKİM,1923)

Kurtuluş Savaşımızı yöneten kadro,27 Aralık 1919'dan itibaren,faaliyetlerini Ankara'da sürdürdüler.Savaşın kazanılmasından sonra,kurulacak Yeni Devlet'in başkenti neresi olacaktı..? Bu konuda çeşitli görüşler masaya yatırıldı;sonuçta,13 Ekim 1923 günü,T.B.M.M tarafından Ankara,başkent olarak seçildi.91 yıl önce Ankara'nın başkent olarak seçilmesinin önemli nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.Anadolu'nun her yerine ulaşım kolaylığı,düşman işgaline uzak bir konumda bulunması,kurtuluş savaşının yönetilmesinde başarılı bir sınav vermesi...29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla,bazı devletler,bakımsız bir Anadolu kasabası olarak gördükleri Ankara'da temsilcilik açmak istemediler.Ancak,kısa zamanda modern bir başkent haline gelen Ankara,herkesin gıptayla baktığı bir başkent haline geldi...

Bizde goreleden haber-medya ailesi olarak Anadolu'nun bozkırında küçük bir şehir, bir milletin yeniden doğuşuna tanıklık etti ve bir dünya başkentine dönüştü.

Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümde başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan için bir an bile tereddüt etmeden canını ortaya koyan tüm kahramanlarımızı minnetle anıyoruz.