DEVA Partisi'nden TMO'nun Geç Ödeme Yapacak Olmasına Tepki!...

Okusal yaptığı açıklamada ”Açıklanan fındık taban fiyatında, hani üretici mağdur olmayacaktı? Açıklanan taban fiyatın reel enflasyonun altında kalması bir yana, Şu an için, serbest piyasada 52-53 randıman kuru fındığın fiyatı 24-26 TL den alıcı bulmaktadır.

 

Geçen sene, fiyat açıklaması 27 Temmuz'da yapıldığında TMO’da alım tarihini 24 Ağustos olarak açıklamıştı. Ödeme de 10 gün içinde yapılıyordu ve serbest piyasa da TMO'nun fiyatının 2-3 lira üzerinde seyrediyordu. Bu yıl geciken taban fiyat ilanının peşinden, TMO'nun da 1 EYLÜL de alıma başlayacak olması ve 21 gün sonraya ödemelerin yapılacağının duyurulması serbest piyasada fiyatların düşmesine sebep olmaktadır.

 

Demek ki, taban fiyatı açıklaması erken yapılmış olsaydı, devlet kredi desteğini de vermiş olsaydı, herhalde alım ve ödeme tarihinde bir gecikme olmayacak, dolayısıyla serbest piyasa fiyatı da taban fiyatının üzerinde oluşabilecekti.

Taban fiyatının geç açıklanmış olması ve TMO'ya kredi desteğinin verilmeyişi; serbest piyasada fındık baronlarına acaba (el altından, zımnen) destek anlamına gelmektedir.

 

Taban fiyatı açıklandığında “Bu fiyat, üreticinin kazandığı bir fiyat olacak-tır” diye alkışlayanlar hani nerede?” diye sordu.