Dünya’daki ağırlıklı liderliğini gittikçe kaybetmektedir

Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamza BÖLÜK, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arslan SOYDAN, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Sebahattin ARSLANTÜRK, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa POYRAZ, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet HASDEMİR ve Yönetim Kurulu Üyesi Adem SARI ile Genel Sekreter Eren NİZAM’ın katılımları ile Tarım ve Orman Bakanı Sn. Prof.Dr. Vahit KİRİŞÇİ’ye, Konseyimizin faaliyetleri, fındık sektörünün mevcut durumu ve hedeflerine yönelik bilgilendirme yapılmıştır. 

            Görüşmelerde; Ülkemiz Fındık üretiminin gelecek projeksiyonuna ve Fındık tarımında yeni bir ivme kazandırılabilmesi için çözüm önerilerimiz Sn. Bakanımıza arz edilmiştir.

            Yönetim Kurulu Başkanımız Hamza BÖLÜK ve UFK Yönetim Kurulu Üyelerimizin toplantıda Sn. Bakanımıza dile getirdikleri konular aşağıya çıkarılmıştır.

            Kamuoyunun bilgisine arz olunur. Giresun, 05.06.2022

                                                                                                            Saygılarımla,

                                                                                                   Yönetim Kurulu Başkanı

                                                                                                          Hamza BÖLÜK

 

            Sn. Bakanım,

            Öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı görevine yakın zamanda başlamanızdan dolalı Sizleri kutluyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki görevleriniz sırasında Tarım Komisyonu Bakanlığı yaptığınız dönemlerdeki bilgi ve tecrübelerinizi Bakanlığınıza taşıyacağınızdan eminiz ve umutluyuz. Bu bakımdan Türk Fındık sektöründe önemli bir yer tutan Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyeleri olarak bizleri Makanımızda ağırladığınız ve dinlemek üzere zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.

 

Özellikle Türk Fındık Sektörünün tüm paydaşlarını bünyesinde barındıran Ulusal Fındık Konseyinin bir araya gelerek Ülkemizdeki Fındık tarımı, ticareti ve ihracatı üzerindeki sorunlara çözüm üretilmesi yönündeki çalışmalarının zatıalinizce önem verildiğini biliyoruz. Bakanlık Bürokratlarının da Ulusal Fındık Konseyinin bilgi ve görüşlerine verdikleri desteklerden dolayı huzurunuzda hepsine teşekkür ediyorum. Umarım yapılan çalışmalar ve istişareler Sizlerle daha iyi sonuçlara yol açar ve yine umarım ki Türkiye Fındıkta söz sahibi bir ülke olmaya oluşturulan devlet politikası ile devam ediyor oluruz.

            Sn. Bakanım, ben fındıkta en büyük sorunun ÜRETİM olduğunu dünüyorum. Neden düşünüyorum derseniz, Size aşağıda sunacağım tablo göstermektedir ki Türkiye Fındık tarımında her ne kadar üretim sahalarını Ova diye tabir ettiğimiz alanlarda çoğaltsa bile Dünya’daki ağırlıklı liderliğini gittikçe kaybetmektedir. Bu uzun yıllara sari bizim aleyhimize bir durum oluşturacaktır.

            Her ne kadar Dünya Fındık tüketimi artsa bile Ülkemizin bulunduğu liderlik rakip ülkeleri hala rahatsız etmemektedir. Her zaman ve şekilde Dünya’da üretim yapılabilecek alanlarda en modern tekniklerle üretimlerini artırmaktadır.

            Tablodan anlaşılacağı üzeri 1990 yılına kadar en üst seviyeye ulaşan fındık üretim miktarımız her geçen yıl düşmüştür. Tablo açıkça rakip ülkelerin üretimini artırdığını teyit etmektedir. Pekala üretilen her bir ürün Türk Fındık Sektörüne zarar vermektedir. Aslında çok geçmiş yıllarda defaten dile getirdiğimiz üzere üretimi daima artırmalıyız ve kendimize rakip ülke yaratmamalıyız savı maalesef kabul görmemiş ve oransal üstünlüğümüz her geçen gün azalmıştır.

            Size en son Dubai’de yapılan Dünya Sert Kabuklu Meyveler Konseyindeki bir tabloyu paylaşmak istiyorum.