Emekliler” Bu Maaşla Yaşanılmaz”

Tüm Emeklilerin Sendikası üyeleri ve emekliler tarafından Giresun’da düzenlenen maaş zammını ve hayat pahalılığını protestosuna CHP Giresun Belediye Başkan Adayı Fuat Köse, CHP Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Adayı Ayca Kozluca Tüm Emeklilerin Sendikası üyeleri ve emekliler katıldı.

Emekliler adına bir konuşma yapan sendika temsilcisi İbrahim Kol, “2024 yılının ilk ayında emeklilerin maaşları tamamen erimiş, temel ihtiyaç maddelerini bile alamaz duruma gelmiştir. Etin, sütün, ekmeğin, suyun fiyatından sarayın haberi var mı acaba? Bir günde 3500 emeklinin maaşını  sadece saray masrafı olarak tüketenlerin emeklilerin durumunu anlaması mümkün mü?” diye sordu.

 

Kol, konuşmasında şunları söyledi: “Emekliler şimdi asgari ücretin yarısı kadar maaş almaktadır. 16 milyon emeklinin 12 milyonu açlığa mahkum edilmiştir.

 

Memur emeklilerine sanki çok zam verilmiş gibi bir yalanda orta yerde durmaktadır. Maaş zammı olarak verilen sadece TÜİK tarafından açıklanan sahte enflasyon oranları ile kaybın bir kısmının karşılanmasıdır. Haksız, hukuksuz bir şekilde emeklilere verilmeyen , memurlara verilen 8 bin liralık zamlar maaşların yüzde elli erimesidir.

 

 Memurlara verilen 8 bin liranın tüm emeklilerin maaşına eklenmesini istiyoruz. Bizim emeğimizin ve ödediğimiz vergilerden oluşan ülke kaynakları bir avuç rantiyeci ve uluslar arası tekellerde işbirliği yapan çıkar çevrelerinin istekleri doğrultusunda kullanılmaktadır”.

 

İbrahim Kol açıklamasında, “bizler ülke nüfusunun yaklaşık %19’unu,seçmenin %25’ini temsil ediyoruz. Bizler alın teriyle,el emeği ile bilgi ve deneyimle uzun yıllar çalışarak ülke ekonomisine hayat verdik.Bizim gücümüzün farkında olan iktidar yaptığı haksızlıkların endişesiyle,sendikal örgütlenmenin önüne yapay engeller çıkarıyor.

 

İktidara bir kez daha sesleniyoruz.Korkunun ecele faydası yoktur.Sorun  kaynak değil,bölüşümdeki tercih sorunudur.İnsan onuruna yaraşır yaşam koşullarını elde edinceye kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.Bütün emeklileri de sesimize ses katmaya,birlikte mücadele etmeye,emeklilerin örgütü olan Tüm Emeklilerin Sendikasında örgütlenmeye çağırıyoruz” dedi.

 

Sendikanın talepleri ve beklentileri şu biçimde sıralanıyor:

 

En düşük emekli aylığı, en düşük memur aylığı olan 32.861 TL. ile eşitlenmelidir,

Temmuzdan itibaren memura verilen ancak emekliye verilmeyen 8,077 TL. seyyanen ödeme bütün emeklileri kapsayacak şekilde geriye dönük olarak ödenmelidir.

Temmuz ayında 8 077 TL. + Ocak ayında 4 070 TL. Toplam= 12 147 TL. bütün emeklilere verilmelidir.

Memur emeklisinin 3600 ek gösterge mağduriyeti giderilmelidir.

Sağlıkta alınan her türlü katkı payı kaldırılmalıdır.

İntibak yasası çıkarılarak maaş ödeme katsayısı artırılmalı,2008 öncesine dönülmelidir.

Bayram ikramiyelerinin sayısının artırılması,en az asgari ücret seviyesine yükseltilmelidir.

Emeklilere bayram ikramiyesini %50 artış yaparken büyük ir lütuf gibi söylüyorlar. 2000 TL. oldu 3 000 TL. Emekliler ilk ikramiyesini 1 000 TL. aldıklarında bir küçük baş hayvan alıyorlardı. Şimdi  kg. et  ancak alabilmektedir.

CHP Giresun Belediye Başkan Adayı Fuat Köse” Tüm Emeklilerin Sendikası Giresun Şubesi’nin Atatürk Meydanı’nda düzenlendiği programa katılıp kendilerine destek olduk. Ekonomik krizin en büyük mağduru olan emeklilerimizin yanındayız” dedi goreleden haber-medya