“Faturalardaki vergi, fon ve kesintiler gözden geçirilmelidir”

Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odalar Birliği Başkanı Ali Kara açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi ;”Geçmiş yıllarda yaşanan ve özellikle 2021 yılında krize dönen sıkıntıların 2022 yılında da yaşanmaması için esnaf ve sanatkârların sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerekir. Esnafın ayakta duramaması halinde tüm ekonomi sekteye uğrayacaktır.

Günlük hayatımızda doğalgaz, elektrik, su faturalarına büyük harcamalar yapıyoruz. Kazancımızın 4/1 ini faturalara harcıyoruz. Korona Virüs Salgınının halen devam ettiği bu dönemde özellikle kış aylarına girdiğimiz için Elektrik, Doğalgaz ve Kömür bu aylarda çok fazla tüketiliyor. Tüm vatandaşların özellikle esnafın bir nebzede olsa yükünü hafifletmek için faturalardaki vergi, fon ve kesintilerin tekrardan gözden geçirilerek indirimler getirilmelidir.

KDV oranlarında altı ay yaz altı ay kış tarifesi uygulanmalı bu faturalara KDV, Enerji fonu, TRT Payı, Tüketim Vergisi gibi birçok kalemlerde bedel yansıtılmamalıdır. Doğalgaz faturalarının %18 i Elektrik faturalarının %20 si vergilerden ibarettir. Son zamanlarda akaryakıt ve doğalgaz ücretleri bunlar ile birlikte kur dalgalanması, enflasyon, gıda fiyatlarındaki kontrolsüz artış ve benzeri birçok konu gündemde iken en azından elektrik ve doğalgaz faturalarında bir düzenleme yapılmalıdır. Pandemi ve kış sürecinde vergi indirimi vatandaşın esnafın ve asgari ücretlinin elinin rahatlamasını sağlar. KDV oranında altı ay yaz altı ay kış tarifesi uygulanarak KDV nin %1 e düşürülmesi ve TRT payının kaldırılması büyük bir kitleyi mutlu edecektir. Salgının devam ettiği bu kış günlerinde şartların iyice çetinleşme ile tüm vatandaşlarımızın, esnaf ve sanatkârlarımızın daha fazla zorlanmaması için makul bir indirim istiyoruz.

Esnafın en önemli kalemlerinden birinin akaryakıt olması akaryakıta gelen zamlar karşısında giderlerin artması diğer yandan doların baş döndürücü bir şekilde yükselmesi derken mevcut durumlar ürün ve hizmet fiyatlarına yansıyor. Esnafın zorlanması vatandaşında cebini çok olumsuz etkiliyor. Tüm esnaflarımız bu zamlar karşısında zorlanıyorken bu fiyat artışlarını vatandaşa yansıtmamak için kendinden tasarruf etmeye çalışarak fedakârlık yapıyor. Zamların vatandaşa çok olumsuz yansımaması için ticari akaryakıt verilmesi gerekiyor. Ayrıca 4 ekim 2020 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup bağ-kur kaydı olmaması nedeniyle emekli olamayan esnaflarımız mevcut olup bu esnaflarımız 2000 yılı öncesi esnaf olarak faaliyette bulunuyordu şuan emekli yaşları da gelen esnaflarımıza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma imkanı tanıyarak bağ-kur mağduriyeti yaşayan esnaflarımıza bir müjde verilmelidir”