Görele nikâh kayıtları yayınlandı…

Doğu Karadeniz’de bir kıyı kasabası olan Görele’yi farklı kılan özellik eski kurulduğu yer ile şimdiki yeri arasında büyük bir değişikliğin olmasıdır. Bu yer değişikliği doğal afetlerden dolayı değil bölge âyanları arasında mücadelenin rolü olmuştur ve Eski Görele 1816 yılından itibaren dağılmaya başlamıştır. Dağılan ahali Elegü denilen bugünkü yere yerleşmeye başlamıştır… Uzun yıllar Trabzon vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Görele Cumhuriyetle birlikte Giresun iline bağlanmıştır ve “Yeşil Görele” adıyla anılır olmuştur. İşte, bu “Yeşil Görele”nin kültüre önem veren belediye başkanı ve kültür müdürünün katkılarıyla uzun müddetten beri üzerinde çalışmakta olduğumuz “Görele Kazası Nikâh Kayıtları”, ARI SANAT’ın sayfa düzenlemesi ve baskı takibi ile kütüphanedeki yerini almıştır.

 

Nikâh Kayıtları üzerine bu üçüncü çalışmam olmuştur. Bu zamana kadar makale düzeyinde yayınlanan ve Alaaddin Aköz’ün “Bir İmamın Nikâh Defteri (2006)” dışında doğrudan kadı kayıtlarından  “Tirebolu Nikâh Kayıtları (2008)” adıyla başlayan bu çalışmam Feridun Emecen ile birlikte “Giresun Nikâh Kayıtları (2021)” ile devam etmişti. Bu defa hazırlamış olduğum “Görele Nikâh Kayıtları” ile seri şimdilik tamamlanmış görünmektedir.

 

“Görele Nikâh Kayıtları” ile mahallî-ailevî bağlar bir bilinirliğe kavuşmuş olacak ve kimlik üzerinde yapılan tartışmalara da açıklık getirecektir. 1925’ten 1929’a kadar mahkeme kayıtlarından derlenen bu çalışma ile sadece Görele değil, daha önce köy statüsünde olan Eynesil ve Çanakçı ilçelerine bağlı köyler ahalisi de bu kitapta kendilerini bulacaklardır.