Hasat Yaklaştı Gözler Fiyatta!...

Rekolte tespit çalışmasının devam ettiği bugünlerde TÜİK, 2021 ürünü ilk tahminini 700 bin ton olarak duyurdu. İhracatçılar henüz resmi bir açıklama yapmadılar ancak 800 bin ton üretim beklediklerini dile getiriyorlar.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen hafta Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Karadeniz Bölgesi milletvekilleri ile bir toplantı yaptı. TMO’nun hasat öncesi fındık alım fiyatını açıklamak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Pakdemirli, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de hasattan önce TMO fındık alım fiyatlarının açıklanması için çalışma yapıyoruz. Böylelikle arzın yoğun olduğu dönemde düşük fiyat oluşumlarının önüne geçmeyi hedefliyoruz" dedi.

İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 30 MUHALEFET 35 LİRA FİYAT İSTİYOR

Hasada yaklaşık bir ay kala 2020 ürünü kabuklu fındığın kilosu piyasada 23.5 - 24 liradan satılıyor. İktidar milletvekilleri üretim bölgesindeki konuşmalarında üreticilere bu yıl kabuklu fındık alım fiyatının kilo başına 30 lira olması için çalışacaklarını ifade ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve diğer muhalefet partileri de kabuklu fındık alım fiyatının kilo başına 35 lira olmasını istiyor.

Her konuda olduğu gibi fındık alım fiyatında da son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. Erdoğan, geçen sene fındık alım fiyatını önceki seneye göre yüzde 40 artırarak açıklamıştı.

FİYATLAR SON İKİ YILDA YÜZDE 40 ARTIRILDI

TMO 2019 ürünü fındık alım fiyatını Giresun kalite için kilo başına 17 lira, Levant kalite için 16 lira 50 kuruş ve sivri fındık için 15 lira 50 kuruş olarak açıklamıştı. Geçen yıl, 2020 ürünü fındık alımında bu fiyat yüzde 40 artırılarak Giresun Kalite kabuklu fındığın alım fiyatı kilo başına 22 lira 50 kuruş, Levant kalite fındığın kilosu 22 lira ve sivri fındığın kilosu 21 lira olarak açıklandı.  Bu yıl da üreticinin beklentisi en az yüzde 40 artış yapılması. Yüzde 40 artış olursa kabuklu fındığın alım fiyatı kilo başına 30 liranın üzerine çıkar.