İlk Yardım Hayat Kurtarır!

Dünya İlk Yardım Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen organizasyonda  konuşan Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut; "En etkili ilkyardım müdahaleleri ilk 5 dakikada yapılanlardır; kişilerin ilk yardım konusunda doğru ve yeterli bilgilere sahip olmaları hayat kurtarmak için çok önemlidir." dedi. 

 

 

Konuşmasına devam eden Bulut " İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamın tehlikeye düştüğü hallerde,durumun daha kötüye gitmesini ya da hastanın hayatının tehlikeye girmesini önlemek amacıyla, tıbbi malzeme olmaksızın yapılan uygulamalardır.

 

 

Bu kapsamda ilk yardımın amaçları; yaşamın devamının sağlanması, durumun kötüye gitmesinin önlenmesi ve iyileşmeyi kolaylaştırma olarak sıralanabilir.

 

 

İlkyardım herhangi bir durumda herhangi birisi tarafından başlatılabilir. Birçok durumda, resmi ilkyardım eğitimi almamış kişiler ilk yardım müdahalesi yapmak zorunda kalmaktadır.

 

 

Oysa, ilk yardım uygulamalarını bilmek, mortalite ve morbiditelerin azaltılması açısından,toplumun tamamını ilgilendiren, önemli bir halk sağlığı sorunudur.

 

 

Meydana gelen kazalarda ölümlerin %10’u ilk 5 dakika içerisinde, yarısı ise ilk 30 dakika içerisinde olmaktadır.

 

 

Yine yapılan araştırmalarda, meydana gelen ölümlerin %38’inin kaza yerinde yapılan bilinçli ve yeterli ilk yardım uygulamaları sayesinde önlenebileceği tespit edilmiştir. En etkili ilkyardım müdahaleleri ilk 5 dakikada yapılanlardır. Bu bilgiler ışığında, kişilerin ilk yardım konusunda doğru ve yeterli bilgilere sahip olmalarının önemli olduğunun kanıtıdır.

 

 

İlk yardım bilgilerinin öğrenilmesinde hangi uygulamaların yapılacağı kadar nelerin yapılmaması gerektiği de öğrenilmelidir.

 

 

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Başkanlığı İlk yardım Yönetmeliğine göre tüm kurumlarda yirmi kişide bir, riskli işyerlerinde ise on kişiden bir kişinin ilk yardım eğitimi alması zorunlu kılınmıştır. Bu doğrultuda, özellikle meslek yaşamları gereği ilk yardım uygulamaları ile karşılaşma olasılığı yüksek olan ve bu uygulamaları doğru yapması beklenen alanlarda eğitim gören üniversite öğrencilerinin, bu konudaki bilgi ve becerilerinin yeterli ve güncel olması oldukça önemlidir. Bununla birlikte ülkemizde mevcut veriler incelendiğinde üniversitede eğitim gören öğrencilerin ilkyardım uygulayabilecek yeterli ve güncel bilgi ve beceriye sahip olup olmadığı konusunda sınırlı sayıda çalışma olduğu görülmektedir." dedi.