Tığlı ”Üretici parasını peşin almak istiyor”

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı "TMO’nun alım kriterlerinin üreticinin fındığını piyasa koşullarına mecbur bıraktığını defalarca ifade ettik, fakat bu yıl anormal maliyetler ve enflasyon koşullarına rağmen düşük bir taban fiyat belirlendi en azından randevudan, alım merkezlerine kadar süreci kolaylaştırılan bir alım yöntemi ve peşin ödeme imkânı sağlanmasını beklerdik.

 

AKP Milletvekili arkadaşlarımızda aynı şekilde beklentilerini ifade ettiler. Fiyattan TMO’nun alım sürecine kadar onları da dinleyen olmadı. Ama Allah Razı olsun deyip teşekkür edip sustular bir kenara çekildiler. 27 değil 25 dese yine fiyat iyi teşekkür ederiz diyeceklerdi. Fındığa bile sahip çıkamıyorsanız hiç konuşmasanız daha fazla katkı sunarsınız.” dedi.

 

 ÜRETİCİ PARASINI PEŞİN ALMAK İSTİYOR

 

 Tığlı şöyle konuştu ”Üreticinin acil nakit ihtiyacı var 21 günde parasını ödemek neyin nesi. Tüccar peşin alabildiği bir durumda koca devletin imkanı yok mu buna? TMO Genel Müdürü kriterleri unutmuş kimse bizim fiyatın altında fındığını satmasın diyor. O halde fındığının hepsini al, parasını ver üreticinin satmasın. Bunlar soruna çözüm üretmek için yapılan açıklamalar, değil üzülerek belirteyim ki tamamen kamuoyunu yanıltıcı ifadelerdir.

 

Bu sene İtalya’da rekoltenin yüzde altmış düştüğü bir sezonda yalnızca bu durum dahi 45-50 bin ton fazladan iç fındık ihracatı yapabileceğimiz anlamına geliyor. Daha fazla ihracat yapıp geçtiğimiz yıllara göre aynı ya da daha az kazanmak akla da bilime de matematiğe de uygun değil ama üretici az kazanacak ucuza ihraç edeceksin ihracatım arttı diye övüneceksin ama daha az kazanacaksın. Bunu basın ve medyada ballandıra ballandıra büyük bir başarı öyküsü olarak anlatanlara bir bakın. Bunlar üretici de kazansın isteyecek kesimler mi sizce? İhracatta rekor kırdın diyelim ülke niye daha fazla kazanmasın üretici niye daha fazla kazanmasın. Bu fiyat politikası ülkeye ihanettir.”