’Afete Sebep Olan Zihniyet Yola Devam Ediyor’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını isteyerek TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Necati Tığlı “ Giresun İl Genel Meclisi Üyelerimizin ısrarla cevap bekleyen sorularına neden yanıt verilmiyor? Ne zaman bu sorulara sahici ve samimi yanıtlar verebilirsek işte o zaman yeni afetlere yönelik tedbirler alabiliriz” dedi.

 

 CHP’li Tığlı “22 Ağustos 2020’de yaşanan sel afetinden sonra Giresun İl Özel İdare Genel Sekreteri, selin sebeplerinden biri olduğu düşünülen “kum ve çakıl ocaklarının derelerdeki faaliyetlerini “kontrol edemediği” gerekçesiyle görevinden alınmıştı.  Yerine atanan yeni Genel Sekreter de “kum ve çakıl ocaklarının derelerdeki faaliyetlerini “denetlediği” için tirajı komik bir şekilde görevinden alındı.

 

Aslında sayın Bakan’ın Genel Sekreter’i başarısız bulduğu için değil, siyasi baskılardan dolayı görevden aldığını geçtiğimiz ay sel afeti yaşanan Kastamonu’ya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak atamasından anlıyoruz. Demek ki afete sebep olan zihniyet aynı şekilde yoluna devam ediyor” dedi.

22 Ağustosta yaşanan afetten iki gün önce çöken menfezin birkaç kilometre üzerinde çakıl ocakları yüzünden onlarca dönüm fındık bahçesini kaybeden vatandaşları ziyaret ettiğini dile getiren Necati Tığlı, “Bu vatandaşların başvuru yaptığı hiçbir kurumun soruna ilgi göstermediğini, yine afetten bir yıl kadar önce İl Genel Meclisi toplantısında çöken menfezin altının boşaltılması ile ilgili sunum yapan CHP İl Genel Meclisi Üyelerimizin teklifini İl Genel Meclisi Başkanının gündeme dahi alma gereği duymadığını” hatırlattı. Tığlı, “Afetin ardından Sayın Cumhurbaşkanı’nın kum çakıl ocaklarının denetimine; hatta kimilerinin kaldırılmasına yönelik talimatları olduğu ifade edilmiştir. Yine yaşanan afetten tam iki gün önce, Tirebolu- Doğankent yolu eski güzergahı olan Aslancık yolu tarafında, kum çakıl ocaklarının Harşıt Çayında yarattığı tahribat sebebiyle onlarca dönüm tarım arazisini, fındık bahçesini kaybeden vatandaşlarımızla görüşmüştüm. Bu vatandaşlarımızın Giresun İl Özel İdaresi, Valilik, Kaymakamlık, İl Genel Meclisi’ne cimer’e yaptığı başvuruların sonuçsuz kaldığına ilişkin şikayetlerini dinlemiştim. Fakat hemen akabinde bu ziyaretimden, iki gün sonra 22 Ağustos 2020’de bu afet yaşandı. Çökerek dereye karışan onlarca dönüm belki daha fazla fındık bahçesinin birkaç kilometre aşağısında ise 5 askerimizi şehit verdiğimiz Muttat Geçiti menfezi bulunmaktaydı.” şeklinde konuştu.