Sol Parti ‘3 fidan’ı andı!...

Topal, Sol Parti Giresun İl Örgütü adına, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın idam edilişinin 50’nci yılı nedeniyle açıklama yaptı.

“ONLAR EŞİT VE ÖZGÜR BİR HAYAT İÇİN MÜCADELE EDEN ÜÇ FİDANDI”

“1968'ler tarihin en umutlu, en ışıklı ve en cesur günleriydi. Coşkun bir devrimci dalganın bütün dünyayı sardığı, onlarca ülkede milyonlarca insanın ayağa kalkarak, ‘gerçekçi ol, imkânsızı iste’ diye haykırdığı günlerdi” hatırlatmasını yapan Topal, “Böyle bir dünyada, Denizler de özgürlük bayrağını Türkiye'de yükseklere taşıdılar. ABD'ye, NATO'ya, yurtlarını yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekmek isteyenlere en iyi cevabı eylemleriyle, yürüyüşleriyle, cesaretleriyle verdiler” ifadesinde bulundu.

Topal, “Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan. 1968 gençlik hareketi önderlerinden olan emperyalizme karşı bağımsız, eşit ve özgür bir hayat için mücadele eden üç fidandı” diyerek, açıklamasında şunları aktardı:

“DARAĞAÇLARINDA SOLMAYAN ÜÇ FİDANIN ANISI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ, YOLUNUZ YOLUMUZDUR”

“Onlar tam bağımsız Türkiye uğruna öldüler. Bu gençler Amerikan emperyalizmine karşı gelmişler ve sömürüye karşı çıkmışlardı. Tek suçları da buydu ve bunun için idam edildiler. Bu Türkiye için ne acı bir şey. Ve egemenler, bu özgürlük kabarışının intikamını 12 Mart karanlığında üç gençten çıkarmak istediler. Somut hiçbir yasal dayanak olmadan Deniz'i, Yusuf'u, Hüseyin’i idamla yargılayıp, asalım, asalım çığlıklarıyla darağacına göndererek 6 Mayıs 1972’de idam edildiler. Bu idamlarla özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini boğmaya çalıştılar. Bugün koyu bir karanlığın içine itilmek istenen yurdumuzda, gözlerimize hala bir umut ışığı, darağaçlarında solmayan üç fidanın anısı önünde saygıyla eğiliyor, yolunuz yolumuzdur diyoruz.”