"Türkiye'de her evde bir arama kurtarma gönüllüsü olmalı”

Tamga Uluslararası Arama Kurtarma ve Yardım Derneği, Giresun İl Temsilciliğinin Hafif Arama Kurtarma Eğitimlerine katılan Görele’den Serdar Şahin katıldı.

 

Türkiye’nin coğrafi olarak bulunduğu konum nedeniyle afetler ile yaşamaya alışkın bir ülke olduğunu söyleyen Tamga Uluslararası Arama Kurtarma ve Yardım Derneği, Giresun İl Temsilcisi Çiğdem Yılmaz”Hemen her gün haber bültenlerinde neredeyse ülkenin bir bölgesinden deprem, sel, heyelan, yangın, göçük, kaybolma gibi bir afet haberi mutlaka yer buluyor. Afet ve kazalara karşı önlemler alıp hazırlıklı olabilmenin yanı sıra sonrasında can kayıplarını en aza indirebilmek için de çeşitli çalışmaların yapılması gerekiyor. Özellikle kazazedelerin bulunması, içinde bulundukları güç durumdan kurtarılması ve ilk müdahalelerinin doğru şekilde yapılarak sağlık merkezlerine intikalinin doğru bir şekilde tamamlanması bu çalışmaların öncelikli bir parçası. Arama kurtarma faaliyeti denilen bu çalışmalarda görev alacak kişilerin nerede, nasıl şartlarda ve nasıl ekipmanlar kullanacağına dair doğru eğitimler almış olması ve karşılaşılabilecek zorluklara hazırlıklı olması önemli bir koşul. Onun için Türkiye'de her evde bir arama kurtarma gönüllüsü olmalı. Özellikle ülkemizin en büyük sorunlarından olan deprem afetlerinde Arama – Kurtarma dışında sivil vatandaşların nasıl organize edilmesi gerekir. Öncelikle daha fazla gönüllülük. Bizim gibi afetlere açık bir ülkede mutlaka her evde en az 1 kişinin eğitimli bilinçli olması gerekir. Gönüllülük esası çok önemli, her şeyin resmi kurumlardan beklenmemesi gerektiğini öğrenmeliyiz. Zorda olan bir cana yardım etmek kadar manen insanı doyuran bir duygu yok. Dezavantajlı olmanın tam tersine bazen güç olarak olmasa da fiziksel olarak daha elastik olduğumuz için daha avantajlıyız. Unutmayalım ki doğal afetler hayatımızın bir parçası Türkiye‘nin aktif bir deprem kuşağı üzerinde bulunduğu gerçeğini göz önünde tutarak, bu konuda en büyük sorumluluğumuz, yaşanan felaketlerden ders çıkarmak; gereken tedbirleri alarak, insanlarımızın deprem ve tüm doğal afetlere karşı bilinçli ve eğitimli olmasını sağlamaktır. Gönüllü olmak, arama kurtarma konusunda uzmanlaşmak bilgi sahibi olmak isteyen herkesi Tamga Uluslararası Arama Kurtarma ve Yardım Derneği, Giresun İl Temsilciliğine davet ediyorum” dedi.

Bizde goreleden haber-medya ailesi olarak amaçları hayat kurtarmak olan gönüllü hareketi olarak 2018 yılında faaliyete geçen Tamga Uluslararası Arama Kurtarma ve Yardım Derneği, Giresun İl Temsilciliğine görevlerinde  başarılar dileriz.