Okusal: “Daldaki fındığın çuvala girmeyeceği bir gerçektir”

Okusal, yaptığı açıklamada, 2020 yılında, 27 Temmuz’da açıklanan fındık fiyatlarının bu sene henüz açıklanmamasının üreticiler arasında paniğe neden olduğunu kaydetti.

Üreticilerin birçoğunun mahsullerini toplayıp, kurutmaya başladığını önümüzdeki günlerde de fındığını pazara indirip satacaklarını ifade eden Okusal, “Ancak fındık fiyatlarının henüz açıklanmamış olması, müstahsili hem strese hem paniğe sokmaktadır. Bir yıl boyunca bahçesinde çalışıp emek verip hasat zamanını bekleyen üretici, bir yanda ülkenin ve dünyanın birçok yerinden memleketine, toprağına gelen üreticiler, bir yandan da hasada devam etmektedir. Ancak fındık fiyatlarının henüz açıklanmamış olması bu insanları zor duruma sokmaktadır” diye belirti.

Okusal, rekolteyi Tarım ve Orman Bakanlığının 650 bin ton, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin ise 810 bin ton açıkladığını anımsatarak, şunları dile getirdi:

“Fındık fiyatlarının yükselmesini istemeyen güçler bu yıl da ellerinden geleni yapmaktadırlar. Dünyanın fındık ihtiyacını yüzde 70 ülkemiz karşılamaktadır ve unutulmamalıdır ki fındık fiyatlarının sadece 1 lira yükselmesi bile ülkemize 650 milyon lira getiri sağlayacaktır. Hiç bir koşulda fındık üreticilerinin ve fındık fiyatının mağdur edilmemesi gerekmekte olup üreticinin yanında olunmalıdır. Ordu ve Giresun bölgelerinde gerçekleşen don ile yaşanan zayiat ve haziran, temmuz aylarında havaların kurak gitmesi ile birlikte yanan fındık miktarı oldukça fazladır. Hal böyle iken rekolte miktarı 650 bin tonun da oldukça altına inmiştir. 1 ay önce dalda görünen fındığın çuvala girmeyeceği de bir gerçektir.”

Fındık üretiminde girdilerin son yıllarda oldukça arttığını da belirten Okusal, “En son haziran 2021 tarihinde açıklanan Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Çok yıllık bitkisel ürünlerde yıllık yüzde 25,34 olarak açıklanmış, haziran ayından bu yana da aylık ortalama yüzde 1,76 olarak devam etmektedir. Gübre fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 45 - 60 civarında artması, mazot ve benzin fiyatlarındaki artış ve mevsimlik işçilere ödenen yevmiye miktarının bu 130-150 lira seviyelerine çıkması TÜİK’in rakamlarının pek samimi olmadığını gösteriyor olsa bile, devletin kurumunun açıkladığı rakamlara güvenerek hareket edersek dahi geçen yıl 22,5 lira açıklanan 50 randıman Giresun kalite kabuklu tombul fındık fiyatı TÜİK’in verilerine göre bu yıl 29,20 lira olarak açıklanmalıdır” dedi.

Okusal, fındık fiyatının 35 lira olması gerektiğini de belirterek, “Bizler DEVA Partisi Giresun İl Başkanlığı olarak fındığın en az 35 lira olması gerektiğini savunuyoruz. Üreticimizin her daim yanındayız, ülkemizin içinde bulunduğu bu zorlu süreçten de hep birlikte çıkacağız” ifadesinde bulundu.