“Fındık pazara inmeden fındık fiyatı açıklansın”

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şahin, fındık hasadının başlamasına rağmen fındık fiyatlarının açıklanmadığını belirterek "En azından fındık pazara inmeden üretim maliyetleri de göz önüne alınarak fındık fiyatının ve TMO’nun yıl boyunca fındık alacağı müjdesinin açıklanmasını bekliyoruz” dedi.
Ülkenin ihracatta stratejik ürünlerinden ve Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan fındık hasadı başlamasına rağmen fiyatının açıklanmamasının belirsizliği yaşanıyor.
Bazı üreticilerin erken hasada başlayıp yakın zamanda yaş olarak pazara indirebileceğini belirten Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şahin, en yakın zamanda fiyatların açıklanması gerektiğini söyledi.

TMO’nun yıl boyunca fındık alım kampanyasını sürdürmesi gerektiğini de ifade eden Şahin, “Geçen yıllarda dile getirdiğimiz gibi TMO’nun alım kampanyası belirli zamanlarda belirli kota kadar alıp bitirilmemelidir. TMO’nun alımları 12 ay boyunca devam etmelidir. Geçen yıllarda gördüğümüz gibi TMO’nun alımları bitince serbest piyasa da bundan etkilenerek fiyatları düşürmektedir. Üretici bazı bölgelerde erken hasada başlamıştı. Çok yakın zamanda ihtiyacı olanlar yaş olarak fındığı pazara indirmeye başlayacaktır. Bir an önce fiyatlar açıklanıp, TMO’nun alımları başlamazsa üretici yine serbest piyasanın insafına bırakılacaktır” diye konuştu.