“MALİYETİ DAHİ KARŞILAMAZ”

Cumhuriyet Halk Parti Giresun Milletvekili Necati Tığlı, CHP İl Başkanı Fikri Bilge ve Gelecek Partisi İl Başkanı Murat Kılıçaslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık taban fiyatlarını yetersiz buldu. Milletvekili Tığlı, açıklanan fındık fiyatları üretim maliyetlerini bile karşılamayacağını savundu. CHP İl Bilge, “Açıklanan fiyat gizli ellerin fiyatıdır. Geçen yıl 3.3 dolar, şimdi 3.1 dolar” dedi. Gelecek Parti İl Başkanı Kılıçaslan, “Alınterimiz Ferrero’ya peşkeş çekildi” açıklamasında bulundu. Tığlı, “geçtiğimiz yıl destekleme taban fiyatına yüzde 32 artış yapıldığında ne kadar yetersiz olduğunu söyledik, hal bu ki üretim maliyetleri bu yıl hiç olmadığı kadar fahiş oranda arttı, bu yıl üreticiye biraz olsun destek sağlayın 35 TL verin bu çok değil her kesim kazanır dedik. Fakat bakıyoruz geçtiğimiz yıldan düşük olacak şekilde ancak yüzde 20 artırılarak destekleme fiyatı 27 TL oldu” dedi.

Bölge ekonomisinin canlanması için bu sene verilecek taban fiyatın ayrı bir önem taşıdığını ifade eden, en az 35 TL olması beklentisinin ne kadar yaşamsal olduğunu dile getiren Tığlı, “üretimin devamı için bu söylediklerimiz mutlaka dikkate alınmalıydı. Bu iktidar rekolte spekülatörlerine bakmayıp yalnızca TARSİM verilerine bakmayı akıl etseydi daha sağlıklı kararlar olabilirdi” hatırlatmasını yaptı. Bu ne üreticimizin ne de ülkemizin kazanacağı bir fiyattır, adı üreticiye destek olan bu fiyat aslında birilerinin servetini daha da artırmak için ortak mutabakatla hazırlandığını ifade eden Milletvekili Tığlı, “Bu kararda ne üreticinin ne de üretici temsilcilerinin görüş ve talepleri dikkate alınmıştır. Bu kararda Sayın Cumhurbaşkanı ve bir o kadar piyasayı ve fiyatları domine eden birkaç uluslararası şirketin katkısı olduğu açık bir şekilde ortadadır” vurgusunu yaptı.

İKTİDAR BÜTÜN GÜNAHINI FERRERO’YA YÜKLEYİP İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAZ

Tığlı, elbette piyasayı manipüle eden, tekel haline gelen firmalar doğal olarak bu süreçten daha karlı çıkacak. Sorun, bunlara karşılık üreticinin yanında olduğunu, onun hakkını korumak için kararlar aldığını iddia eden iktidarın piyasayı bu tekellerin lehine manipüle eden aktör konumuna gelmesi, tercihini onlardan yana kullanmasıdır” dedi.