İYİ PARTİ FINDIĞA 60 LİRA FİYAT İSTEDİ !...

İYİ Parti’nin 8 il başkanı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar’ın başkanlığında TBMM’de bir araya gelerek çay ve fındık fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptılar. Samsun, Rize, Giresun, Ordu, Trabzon, Gümüşhane, Artvin ve Düzce il başkanları ortaklaşa yaptıkları açıklamada bu yılki fındık taban fiyatının en az 60 lira olması gerektiğini söylediler.

Yapılan açıklamada, “Fındık fiyatı bu sene için 3,5-4 dolar olmalı. Bu da şu demek en az 60-70 TL olmalıdır. TMO üreticiden 27 TL’den almış olduğu fındığı, 43 TL +3 TL randımanla yani 46 TL’den pazara sunmaktadır.” denildi. Üretim maliyetlerinin geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da çok yüksek bir şekilde arttığı belirtilen açıklamada” Gübre 140 TL’den 600 TL’ye, İşçilik günlük 220 TL’den, 350 TL’ye, dip sürgünü temizleme 250 TL’den 400 TL’ye, ot biçme işlemi günlük 500 TL’den 1000 TL’ye fındık toplama yevmiyesi 180 TL’den 350 TL’ye yükselmiştir.” denildi.

TBMM’de fındıkla ilgili konuşan il başkanları ortak açıklamalarında daha sonra şunları söylediler: “Dünya genelinde fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’lik bölümü ülkemizde üretilmektedir. Türkiye, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 100’ün üzerinde ülkeye yıllık 3 milyar dolarlık fındık ihracatı yapmaktadır. Bu bakımdan, fındık ülkemiz açısından milli ürün olmanın yanı sıra stratejik bir ürün haline gelmiştir. Fındık; Kocaeli’nden Artvin’e kadar Ordu, Trabzon, Zonguldak, Bartın, Sakarya, Samsun, Giresun, Düzce Kastamonu, Sinop, Rize, Bolu, Gümüşhane ve Tokat gibi özellikle Karadeniz Bölgesi’nde 16 il, 123 ilçe ve 3.200 köyde fındık üretimi yapılmaktadır. Fındık Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından birisidir. Yaklaşık 500 bin aile doğrudan, 2 milyonun üzerinde aile de dolaylı olarak fındık üretimi, hasat, işleme ve ticaret gibi işler kapsamında geçimini fındıktan sağlamaktadır. Üretim zor şartlarda ve yüksek maliyetle yapılmaktadır. Üretim ve ihracat konusunda Türkiye, dünyada en büyük paya sahip ülke konumundadır. Bu konumuna rağmen, ne yazık ki bugüne ülke olarak ne bir fiyat konusunda belirleyici olabildik, ne de bir ulusal fındık politikası izleyebildik.

Türkiye’nin içine düştüğü bu durumun tek sorumlusu hükümet ve izlemiş olduğu yanlış politikalardır. Hükümet hemen hemen her yıl olduğu gibi bu yılda fındık üreticisini mağdur etmiştir. Açıklanan 27 TL’ye rağmen serbest piyasada fındık fiyatları 24 TL’ye kadar düşmüştür. Düşen fiyatlar karşısında üretici fındığını 24 TL’den tüccara satmak zorunda kalmıştır. 2020 yılında 25 TL’den fındık satan üretici, 2021 yılında 24 TL’den zararına fındık satmıştır. Düşük fındık fiyatları konusunda TMO yeterince devreye girememiştir. Bu nedenle, fındık üreticisinin geçen yılki zararı, bu yıl açıklanacak olan iyi bir fiyatla karşılanmalı ve telafi edilmelidir. Geçen sene fındık 3,30 dolardı. 1 kg fındıkla 14 kg gübre alınıyordu bu sene 14 kg gübre almak için fındığın 110 TL olması gerekmektedir. Başta gübre olmak üzere üretim maliyetleri aşı bir şekilde artış göstermiştir. Dönüm başı destek sekiz senedir 170 TL olarak ödenmektedir. Dönüm başı destek enflasyon ve kur artışları dikkate alınarak en az 500 TL’ye çıkarılmalıdır. Mazot desteği neredeyse yok denilecek şekilde düşmüş ve azalmıştır. Yapılan mazot desteği ile geçen yıl yalnızca 17 litre mazot alınabiliyordu. Bu yıl o da alınamaz olmuştur. Bu yıl artan mazot fiyatları karşısında 17 litre mazot alabilmek için dönüm başı 500 TL de mazot desteği verilmesi gerekmektedir.”