" KAHVECİ ESNAFIMIZ BORÇ BATAĞINDA"

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanvekili, Giresun Kahveciler Odası Başkanı Ercan Ayhan, kahveci esnafının fahiş şeker ve çay fiyatlarını hesaplaması için artık çok iyi bir matematik profesörü olması gerektiğini ifade etti.
Başkan Ayhan, esnaf ve sanatkarların içerisinde bulunduğu ekonomik çıkmazı yüksek sesle dile getirmeye devam ediyor. Ayhan, son bir yıl içerisinde kahveci, çay ocağı ve kafeteryaların en önemli girdi maliyetini teşkil eden şeker ve çay fiyatlarına yüzde 300’leri bulan zam yapıldığına dikkat çekerek, şeker ve çaya yapılan bu zamlardan sonra emekli maaşının 2 bin 500 lira, asgari ücretin ise 4 bin 250 lira olduğu bir ülkede vatandaş çay ocağı veya kahvehanede 4-5 liraya bir bardak çayı nasıl içecek? Esnaf nasıl iş yapacak? Diye sordu.
“ESNAF CUMHURİYET TARİHİNİN EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR”
Ardı arkası kesilmeyen zam yağmuru karşısında küçük esnaf ve sanatkarın artık nefes alamaz hale geldiğini belirten Ayhan, “Esnaf ve sanatkarımız şu anda banka kredileri ve borç batağı içerisinde ayakta durmaya çalışıyor. Esnaf olarak Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemini yaşıyoruz. İşyerlerimizdeki 3-5 kuruşluk sermayemizi de artık bitirdik. Allah’ım küçük esnaf ve sanatkara yardım etsin. Büyük sermayeler gücüne güç katarken, Türkiye’de sayısı 2 milyonu bulan küçük esnaf ve sanatkar kaybolup gidiyor. İşyeri kiraları ve girdi maliyetler fahiş bir şekilde arttı. Eskiden en az bir koli çay, şeker alan kahveci esnafı artık bir kilo çay, şeker alır hale geldi. Bu gidişle bir kilo çay, şeker dahi alamaz hale gelecektir” dedi.
GESOB Başkanvekili ve Kahveciler Odası Başkanı Ayhan, tüm çığlık ve haykırışlara rağmen esnaf ve sanatkarların sesini ne iktidarın nede muhalefet partilerinin duyduğunu ifade ederek, “iktidar ve muhalefet partileri sesimizi duymuyor. Onlar kendi kavgaları ve koltuk sevdalarındalar. Şu anda halka inen ve halkın sıkıntılarını dile getiren ne iktidar var nede muhalefet var. İktidar, ana muhalefet ve diğer siyasi partileri ne yazık ki, üzülerek takip ediyoruz. Siyasilerin, halka, esnafa inmeleri lazım, dertlerini dinlemeleri lazım. İktidar ve muhalefet partileri aileleriyle birlikte sayısı 25-30 milyonu bulan esnafı görmezden geliyor. Zor gününde küçük esnaf ve sanatkarın yanında kim olursa, esnafta seçim zamanı onun yanında olacaktır” diye konuştu
“ODA BAŞKANLARI ESNAFINA SAHİP ÇIKMALI”
Küçük esnaf ve sanatkarın oda başkanları nerede diye de soran Ayan şunları kaydetti;
“Neden hiç kimse çıkıp da, hiçbir şey söylemiyor. Biz sesimizin çıktığı kadar esnafımızın sorunlarını dile getirmeye çalışıyoruz. Tüm meslek odasına mensup başkanlar çıkıp esnafının sorunlarını dile getirmelidir. Çıkın konuşun, esnafınızın yanında olun, bugün olmayacaksınız da ne zaman olacaksınız? Esnafınız için bir şey yapın.”