‘KARADENİZ BİR BARIŞ DENİZİDİR’

BAŞKAN ŞENLİKOĞLU: “ÇOK MUTLU OLDUK”

Giresun Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan sempozyumda konuşan Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ise şunları kaydetti:‘’Giresun’umuza, Giresun adamıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bugün benim içinde çok anlamlı değerli bir gün. Biz adayı yaşıyoruz, biz Giresun’u yaşıyoruz ama Giresun adasında ilk defa böyle bir organizasyon yapılıyor. İlk defa hep beraber ve de çok kıymetli çok değerli hocalarımızla da birlikte bu organizasyon gerçekleşiyor. Karadeniz başlığı altında, çok önemli konular konuşulacak. Karadeniz’ in barış adası, barış denizi olması, Karadeniz’in tarihi hocalarımız tarafından burada detaylı bir şekilde anlatılacak.  Bu işin Giresun adasında bu şekilde güzel bir organizasyonla, hocalarımızla birlikte bilimsel bir çalışmayla yapılıyor olması bizim için Giresun için çok anlamlı. Giresun’ da doğan, yaşayan bir Giresunlu olarak buranın bizim için ayrıca bir değeri, önemi var. Bugünkü organizasyon aslında bize bir vizyon açıyor. Geçen hafta itibariyle Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’u burada misafir ettik. Adayı gezdirdik. Kendilerinin bu anlamda ciddi bir çalışma başlattığını hemen bu hafta görmüş olduk. Çünkü, Bakanlıktan görevli daire başkanlarımız, arkadaşlarımız geldi. Hızlı bir şekilde ada ve kale ile alakalı ciddi çalışmalarımız başladı.

Ben burada Mavi Vatanın ortasında yer alan adamızda yapılan bu organizasyonun güzel bir şekilde hem şehrimize, hem ülkemize, hem de dünyaya barışa katkı sağlaması umuduyla Enver Yücel ağabeyimize, bütün hocalarımıza ve organizasyon sahibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

"Mavi Vatan"ın bir parçası olan Karadeniz, jeopolitik ve jeostratejik özellikleri itibarıyla tarihsel süreçte Türkiye ve bölgedeki diğer ülkeler için taşıdığı önem kadar Uzak Asya'dan Amerika'ya uzanan coğrafyadaki hemen hemen bütün büyük güçlerin kontrol etmek istediği bir bölge olarak biliniyor.

Karadeniz'in bu denli önem arz etmesi, bölgeyi küresel rekabet alanlarından biri haline getirmiş ve zaman zaman da çeşitli gerginliklere yol açmıştır. Bununla beraber, Türkiye'nin izlediği barışçıl politika Karadeniz'i sıcak çatışmalardan uzak tutmada etkili olmuş Doğu-Batı enerji ve ticaret yollarının en güvenli güzergahı olarak bir barış denizi pozisyonuna getirmiştir.

Bu kapsamda; Bahçeşehir Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi iş birliğiyle Karadeniz'in tarihi süreçteki jeopolitik ve jeostratejik öneminin, mavi ekonomi konsepti bağlamındaki enerji potansiyelinin, antik limanlarının ve çevresel risklerin ele alındığı "Karadeniz Bir Barış Denizidir" temalı sempozyum düzenlendi.

 

Giresun Adası’nda düzenlenen sempozyumda açılış konuşmaları ve selamlaşmanın ardından; 1. oturumda jeopolitik, jeostratejik, enerji bakımından Karadeniz, 2. oturumda Karadeniz Karadenizlilerindir ve 3. oturumda ise turizm ve çevre boyutundan Karadeniz konuları işlendi.

Gün boyu devam eden sempozyumda Prof. Dr. A. Muzaffer Feyzioğlu,  Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Denizcilikten Sorumlu eski Bakan Burhan Kara, Giresun Milletvekili Kadir Aydın, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Prof. Dr. Mehmet Okur, Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Prof. Dr. Mithat Çelikpala, Doç. Dr. Mehmet Uzun, Doç. Dr. Coşkun Erüz, Doç. Dr. Betül Saraç ve Saygın Şenel konuşmacı olarak katıldı.

Giresun Adası’nda gerçekleşen sempozyum son derece faydalı geçerken, Ada’nın tanıtımı açısından da ayrı bir anlam kazandı.