MADDE BAĞIMLILARI TEDAVİ EDİLİYOR

Vatandaşların Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nı sabit hatlardan ücretsiz olarak ve 7 gün 24 saat arayabilerek, uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerini doğrudan alabilecekleri de kaydedildi. Sağlık İl Müdürlüğü’nden Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü nedeniyle yapılan açıklamada, uyuşturucunun zararlı etkilerinden korunmanın en iyi yolunun maddeyi kullanmaya hiç başlamamak olduğu kaydedildi.
Açıklamada, uyuşturucu maddelerin, beyin işlevlerini ve tüm bedensel yapıları etkileyerek, zamanla organ sistemlerinde kalıcı değişikliklere yol açan, ruhsal ve davranışsal sorunlar oluşturan, yaşam için gerekli olmayan doğal ya da yapay sahte iyi oluş hali ortaya çıkaran madde olduğu belirtildi. Bağımlılığın ise kişinin zarar görmesine rağmen madde kullanımına devam etmesi, kullandığı maddeyi uzun süre bırakamaması, sürekli madde arayışı içinde olması, kullandığı maddeyi giderek arttırması ile karakterize edilen bir tablo olduğu kaydedildi.
Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre 2019 yılında ülkemizde 6.200 operasyonda 28 ton kenevir reçinesi ve 64.000 operasyonda 63 ton kubar esrar, 20 tonun üzerinde eroin ele geçirildiği paylaşılan açıklamada şunlar belirtildi;
“Ele geçirilen eroin miktarının 2019 yılında son on yıldaki en yüksek değere ulaştığı gözlenmiştir. Uyuşturucu maddeler içerisinde esrar, en yaygın kullanılan uyuşturucu olup kullanım yaygınlığı diğer maddelerin yaklaşık beş katıdır. Eroin ve diğer opioidlerin kullanımı nispeten nadir olmakla birlikte, bunlar enjeksiyon da dâhil olmak üzere daha zararlı kullanım biçimleriyle en sık ilişkilendirilen uyuşturucular olmaya devam etmektedir. Uyuşturucu kullanan insanlar arasında tek çeşit yerine çoklu uyuşturucu tüketimi daha yaygın görülmektedir. Bireysel kullanım alışkanlıkları ise deneme amaçlı tüketimden, sık ve bağımlı tüketime kadar değişmektedir. Uyarıcı kullanımının kapsamı ve en yaygın kullanılan uyarıcı türleri ülkeler arasında farklılık göstermekte ve uyarıcı enjeksiyonunda muhtemel bir artış yaşandığına dair kanıtlar artmaktadır. Tüm uyuşturucuların kullanımı, erkeklerde kadınlara göre daha fazla olup bu fark genelde daha yoğun ya da düzenli kullanım modellerinde daha belirgindir. Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan madde bağımlılığı ile mücadele edebilmek için Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri klinikleri tarafından tedavi hizmeti verilmektedir. Hasta ve doktor işbirliğiyle yürütülen tedavi, 2-6 hafta sürmekte, hastanede yatarak arındırma ve bir yıl süre ile psiko-sosyal tedavi şeklinde gerçekleşmektedir. Ayrıca YEDAM tarafından da 12 yaş ve üzeri madde bağımlısı kişilere ücretsiz olarak ayaktan psiko-sosyal destek verilmektedir.”