Nisan Ayı, Fındık Bahçesi Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Nisan ayıyla birlikte, fındık dalları yeşermeye ve bahçeler, yemyeşil bir örtüyle kaplanmaya başlıyor. Bu dönemde fındık çotanakları da gözlemlenebiliyor.

 

KOZALAK AKARI İLE MÜCADELE:

Fındık bahçelerinde en sık görülen zararlardan biri olan fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabildiği dönem Nisan ayı olarak belirtildi. Eğer Ocak başında ortalama 30 kozalak varsa ve yeni sürgünlerde dipten itibaren 3. yaprak geriye devriliyorsa, hemen ilaçlamaya başlanması öneriliyor.

 

FİLİZ GÜVESİ İLE MÜCADELE:

Kozalak akarı ile yapılan mücadele çalışmaları aynı zamanda fındık filiz güvesi ile de etkili oluyor. Bu zararlılar kışı kozalakların içinde geçirir ve ilkbaharda yeni gelişen tomurcuklarla sürgünlerde galeri açarak kurumalarına neden olabiliyor.

 

İLAÇLAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

İlaçlama sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar da takvimde yer alıyor. İlk ilaçlama gerçekleştirildikten sonra, 15 gün içinde tekrarlanması daha etkili sonuçlar alınmasını sağlayabilir. İlaç atılan bahçelere 30 gün süreyle hayvan sokulmamalıdır. Ayrıca, azotlu gübrelemenin birinci kısmı atılmamışsa bu ay içinde de kullanılabileceği belirtildi.