Ödem atmanın sekiz yöntemi!...

. Ödem durumunda bu su, hücre ve damarların dışına yani olmaması gereken yerlere geçer ve buralarda birikir. İşte bu duruma ödem denir. Ödem varlığında ayak, bacak, kol ve ellerde hissettiğimiz şişlikler bu suların birikmesinden kaynaklanır.

Ödem vücudun herhangi bir bölümünde olsa bile eller, kollar, ayaklar, ayak bilekleri ve bacaklarda daha fazla fark edilir. Ödem oluşmasının çok farklı sebepleri vardır. Bu sebeplerden bazıları bizim elimizde iken bazıları bir hastalık veya kullanılan ilaç olabilmektedir.

Ödem durumunda kullanılacak bazı besin takviyeleri ve yapılacak bazı yöntemler ile bu sorun çözülebilir. İşte ödem söktüren sekiz yöntem:

TUZU AZALTMAK: Ödem varlığında yapılacak ilk adımdır. Tuz ve tuzlu yiyecekler, özellikle de ekmek bu süreçte tüketilmemelidir.

POTASYUM ALIMINI ARTIRMAK: Kuru meyveler, genel olarak sarı meyveler, yeşil sebzeler, ceviz, hindistan cevizi ve kış kabağı potasyumdan zengindir. Bu besinlere diyette yeterince yer verilmelidir.

KARAHİNDİBA: En iyi ödem söktürücü bitkilerden birisidir. Kökü kavrularak veya çayı yapılarak kullanılabilir.

ÇÖREK OTU: Çörek otu çok iyi bir ödem atıcı besindir. Ama sadece belirli bir miktar çörek otu yenerek bu fayda sağlanmayabilir. Bunun için çörek otu yağı kullanılmalıdır.

AT KUYRUĞU: Kısa vadeli kullanımında ödem söktürücü ilaçlardan bile daha etkilidir. Çayı yapılarak kullanılır. Ama kalp ve böbrek hastalarının kullanması doğru değildir.

MAYDANOZ: Halk arasında en çok bilinen ödem atıcı bitkidir. Sabahları yarım kâse maydanoz yiyerek veya çayını/suyunu yaparak tüketilebilir.

MAGNEZYUM: Özellikle regl dönemi öncesindeki ödemin en etkili ilacıdır. Yeşil sebzeler, kuruyemişler ve kakao en iyi magnezyum kaynağıdır.

BOL HAREKET-BOL SU: Aslında tuzun azaltılmasıyla beraber ilk yapılacaklar biridir. Hala birçok insan çok su içmenin ödem yaptığına inanıyor. Hâlbuki bol su içmek ve hareketsiz kalmamak ödem atmada çok faydalı davranışlardır…