Recep Genç, Topal Osman Ağa’’ya İade itibar İstedi!...

Osman Ağa ailesi tarafından bedeli ödenmesine rağmen balkan harbine katılmış gazi olmuş, daha sonra osmanlı rus savaşında harşit mudafasında bulunarak rusların harşit çayından batıya geçmesine engel olmuş ardından ise toplam mevcudu 5000 civarı olan 42. ve 47. giresun gönüllü alayları ile kurtuluş savaşına katılmıştır.Bu iki gönüllü Giresun alayı memlekete 300 mevcuduyla dönmüştür.O yüzden bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak gerek!

Atatürk Samsuna çıkışından sonra 29 mayısta Osman Ağa ile Havzada buluşmuştur ve Osman Ağa'nın milli duyguları yüksek yararlı bir kuvvacı oldugunu görmüştür. Zaman Atatürk 'ün kendi deyişiyle "vatanı kurtarmak için ne lazımsa yapılması gereken" zamanlardır ve Osman Ağa ile gönüllü alayları ne yapılması gerekiyorsa onu yapmıştır.

Bu zaman zarfında ise mondros sonrası ingilizler ve onların kolladığı yunanlılardan destek alan pontus çeteleri Samsun'dan Trabzon'a kadar istedikleri gibi at koşturmakta, Türk köylerini yakmakta yardım bahanesiyle yunanistan'dan gelen kızılhaç gemileri bu rum çetelere silah ve mühimmat sağlamakta, Giresun'un merkezinde bulunan taş kışlaya yunan bayrağı çekmişti.Osman Ağa ve fedayileri bu durumda yapılması gerekeni yapmış , kurtuluş için bölgesel çapta harekete geçmiştir. Yöntemleri acımasız mıdır? acımasızdır..
Ancak o dönemde yapılan işler genelde acımasızdır, şartlar ise daha da acımasızdır!

Daha sonrasında Osman Ağa sahibi olduğu Gedikkaya isimli yerel gazete ile halkı kurtuluş savaşına destek vermeye çağırmış yine izmir'in işgaline karşı ilk mitinglerden birini büyük bir kalabalıkla Giresun'da düzenlemiştir. Müdafai hukuk cemiyeti başkanıdır, kongreler döneminden sonra kurulan 42. ve 47. gönüllü alaylara o zamanın Giresun askerlik şubesi Başkanı bir başka kurtuluş savaşı kahramanı olan Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan ile komuta etmiş ve bütün muharebelere eksiksiz katılmışlardır. Sonrasında çıkan iç isyanların bastırılması için Tbmm tarafından görevlendirilmişler ve verilen tüm "görevleri" eksiksiz yerine getirmişlerdir. Tbmm'nin kurulmasından sonra Atatürk'ün hayatını emanet ettiği 10 kişilik ilk muhafız müfrezesi de Giresunlulardan oluşmuştur.Sayısız suikast teşebbüsü bu siyah yöresel kıyafetli Giresunlu Çepni yiğitler tarafından önlenmiştir.

Osman ağa ve Giresun Çepni gönüllü alayları bu ülkenin kurulmasında canla kanla yer almışlardır ve bu gerçek değişmez.
Ruhları Şad mekanları cennet olsun.
Minnet ve Saygıyla.

Çok şükür bizim mazimizde pek çok imrenilecek Osman vardır ki, bunlardan birisi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakınında bulunan, cesaretiyle nam salmış Topal Osman’dır.
 
 
Osman Ağa'nın iade-i itibarı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Paşa tarafından verilmiştir. Anıt kabri Mustafa Kemal Paşa tarafından ve kendi şahsi parasıyla yaptırılmıştır. Giresun Kalesi'nin en yüksek yerine, antik çağlardan kalma kral sarayının olduğu yere Anıt kabri yapılmıştır. goreleden haber-medya