Sokak Hayvanı Katliamına Karşı Atapark’ta Eylem Düzenlendi

Çok sayıda hayvansever ve vatandaşın katılımıyla, Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen CHP Giresun Belediye Başkan Adayı Fuat Köse'de katıldı.Yapılan  eylemde yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Geçtiğimiz günlerde, şehrimiz Giresun'un Bulancak-Piraziz ilçeleri sınır sahilinde, deniz kıyısına vuran, onlarca ölü köpeğin kan dondurucu görüntüleri ile sarsıldık, derin bir üzüntü içindeyiz. Doğmaktan başka hiçbir suçu olmayan, masum canların, çektiği acıları iliklerimize kadar hissettik.

Hem akla hem vicdana hem kanuna aykırı olan, bu vahşet zincirinin detayı şöyle: Olay günü, sahile vurmuş köpekleri gören yurttaşlar, Bulancak Belediyesi'ne ihbarda bulununca, Bulancak Belediyesi; olay mahallîne, Bulancak belediyesine ait iş makinalarını gönderip, köpekleri kepçeyle, apar topar toplayıp, köpeklerin üstünü örtüyor.

Köpeklerin üstünü örtmeye gücü yeten belediyenin, olayın üstünü örtmeye gücü yetmiyor. İlçenin hak savunucu gazetecilerinin; olay yeri görüntülerini, sosyal medyada servis etmesiyle; olay, kamuoyunda infial yaratıyor.

Bulancak Belediyesine ait, hayvan barınağının olay mahallîne yakın olması ve öldürülen köpeklerin; tasmalı-tasmasız, yavrudan yetişkine; pitbulldan kangala, farklı cins ve çeşitte olması; kamuoyunda, barınak katliamı şüphesini doğurunca, Bulancak Belediyesi, ölümlerle alakasının olmadığını, sahile vuran köpeklerin Piraziz Belediyesi'nin sınırları içinde olduğunu iddia etti. Buna karşın, Piraziz Belediyesi; ilçesine ait barınak olmadığını, ilçesinin konuyla ilgisinin olmadığını açıkladı.

Konu, hayvanların katliamından saptırılarak, köpeklerin, hangi ilçenin deniz sınırına vurduğuna dair, suni bir gündem yaratılmak istense de başarılı olunamadı.

Çünkü, Bulancak Belediyesi, olayın Piraziz'in sınırında olduğunu iddia etmiş olmasına rağmen; olay günü ihbar gelir gelmez Bulancak Belediyesi'ne ait iş makinelerini olay yerine gönderip, köpeklerin üstünü kapattırdı.

Köpeklerin karaya vurduğu sahil; uzun bir sahildir, iki ilçenin de sınır kıyısı vardır. Biz hayvan hakkı savunucularının, gönüllülerin ve kamuoyunun sorguladığı mesele, bu değildir. Sorgulanması gereken asıl mesele, köpekleri kimlerin katlettiğidir!

"Kimlerin?" diye soruyoruz, çünkü bu katliamın, herhangi bir şahıs tarafından yapılabileceğine inanmıyoruz.

Her yaştan ve cinsten onlarca köpeği, bir araya getirmek; katletmek, taşımak, dereye ya da denize dökmek ancak, organize olarak işlenebilecek bir suçtur.

Bunun yanı sıra, Bulancak Belediyesinin; olayın yaşandığı gün, sorgusuz sualsiz, kanunsuz bir şekilde köpeklerin üstünü; yangından mal kaçırır gibi örtmesi, kabul edilemez.

Ayrıca, köpeklerin nekropsi yapılmak üzere alınması ve akabinde ücra bir noktaya defnedilmesi gerekirken; köpekler, üstüne plaj kumu örtülerek, olay mahalli olan halka açık plaja, kum yığını gibi bırakılmıştır. Halk sağlığı için tehdittir, ayrıca büyük dalgalar vurduğunda, köpekleri yığdıkları yerden sürükleyip savurabilecek kadar kıyıya yakın bir noktaya gömülmüştür. Şehrimiz için, utanç tablosudur.

Bölgede, olay yeri inceleme yapılmadığı için, kaç tane daha köpek öldürüldüğünü bilmiyoruz, ama üstü kapatılan köpeklerden daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Ve soruyoruz!

Bulancak Belediyesi; neden, jandarmayı, savcılığı, ilçe tarım müdürlüğünü, veteriner müdürlüğünü harekete geçirmedi.
Neden, bölgede detaylı bir, olay yeri inceleme başlatmadı.
Neden, katliamın ne şekilde yapıldığını ortaya çıkarmak için, soruşturma başlatmadı.

Neden, köpeklerin zehirlenerek mi, dövülerek mi, dövüştürülerek mi, vurularak mı öldürüldüğünün tespiti için, otopsi yaptırmadı.
Neden, tutanak tutulmadı, neden kamuoyu ile paylaşılmadı?

Hangi ilçe sınırında olursa olsun, belediye denen yerel yönetim; hayvanıyla, doğasıyla, insanıyla bir bütüne hizmet etmeli ve tüm canlıların yaşam hakkını korumalıdır.

Bulancak Belediyesinin görevi, katillerin bulunmasının yolunu aydınlatmak olmalıyken; tam tersi, köpeklerin üstünü örtmüştür.

Ortada, içler acısı bir katliam; bir sürü masum canın kanı ve bir çok da soru işareti varken, bu şehrin insanları ve hayvan hakları savunucuları olarak; bu vahşi katliamın faillerinin bulunabilmesi için aciliyetle; olay yerinin detaylı incelenmesini, katledilen diğer hayvanlara ulaşılmasını, nekropsi yapılmasını istiyoruz.

Katliamın kimler tarafından gerçekleştirildiğinin; kimler tarafından örtbas edildiğinin, açığa çıkarılması için derin bir adli soruşturma başlatılmasını ve katliamın faillerinin yargılanmalarını istiyoruz.

Yaşamdan yana olan herkesi; sürecin takipçisi olmaya ve hayvanlar için adalet sağlanana kadar mücadele etmeye davet ediyoruz.

Yeter artık, katiller, elini kollunu sallayarak, aramızda dolaşmamalı.