Tarihi Değirmen Onarıldı

Nihat ÖZTÜRK - Yabani otların, sarmaşıkların ve ağaçların istila ettiği, su kanallarının kapandığı, çarkının ve taşlarının işe yaramaz hale geldiği tarihi değirmenin un öğütür hale getirilmesinin yanında yapılan çevre düzenlemesiyle de çehresi değişti.

Turizm ve taşımacılık işiyle uğraşan, 1964 doğumlu, Yusuf Ziya Aydın’ın kişisel çalışmaları ve çevreden yapılan desteklerle yeniden kullanılabilir hale getirilen Hürriyet mahallesi değirmeni özellikle çevre düzenlemesiyle dikkat çekiyor.

Tarihi değirmenin ortaya çıkartılmasıyla ilgili süreci ve yaptığı çalışmaları anlatan Yusuf Ziya Aydın şu bilgileri verdi: “Salgın döneminde köyüme geldim. Önce köy evimizi otantik mimarisini koruyacak şekilde onardım. Tarihi çeşmelerimizi yeniden yaparak kaybolan göze sularını çeşmelere bağladık. Tarihi Kadı Köprüsü ve etrafını temizleyip çevre düzenlemesini yaptık. Değirmenin en az 300 yıllık olduğunu büyüklerimizden dinlemiştim. Ama tamamen ağaçların sarmaşıkların arasında kaybolmuştu. Su kanalları kapanmış, çarkı kırılmış, taşları çamur içindeydi. Çalışmalarım üç yıla yakın sürdü. Son bir yılda daha da yoğun çalışarak değirmeni ortaya çıkardım. 700 bin TL bir harcama yaptım, bunun 200 bin TL’sini çevreden destek olarak aldım. Çevre düzenlemesini yaptım. Değirmen olmanın yanında bir piknik alanına dönüştürdük. Çevremizde benzer çok sayıda tarihi değirmen ve yapılar var. O yörede yaşayanlar bunları tamir ettirip gün yüzüne çıkarmalı.”

Kişisel gayret ve çalışmalarıyla değirmeni onaran Yusuf Ziya Aydın, değirmeni kullananların veya piknik için bahçesini kullananların çevre kirliliğine özen göstermesini ve o bölgeyi temiz tutmasını istiyor.