ÜRETİCİ FERRERO' YA VE SERBEST PİYASAYA MAHKUM EDİLDİ"
İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, bu dönemde de fındık üreticilerinin sahipsiz kaldığını ve TMO' nun da yetersiz kalması sebebiyle fındığın Ferrero' nun tekeline bırakıldığını söyledi.
Parti yöneticileri, üyeler ve üreticilerin katılımıyla Giresun 1.OSB' deki TMO fındık alım yerinde basın açıklaması yapan Eroğlu," Fındığın stratejik bir ürün olduğunu herkes kabul eder ama buna rağmen devletin bir fındık politikası hiç olmamıştır. Üretici bu sene ise neredeyse hepten serbest piyasaya terkedildi." eleştirisi yaptı.
Açıklamasında," Tabi ki piyasada bir oyuncu var, her politikayı ve fiyatı o bir oyuncu tayin ediyor. Fındık fiyat istikrarını sağlayacak olan TMO' ya rağmen, Karadeniz' de ve Giresun’da 4 çeşit fındık fiyatı oldu." ifadesine yer veren Başkan Eroğlu, şöyle konuştu:
" Tarım Kredi Kooperatifleri 50 randıman fındığı bürüt 50 TL olarak açıkladı. Esas belirleyici Ferrero 48 TL fiyat ilan etti. Piyasa da buna uygun olarak 46 liralık fiyatı uygun buldu. TMO da alımlarında sıkıntı olduğu için piyasayı gerektiği gibi regüle edemiyor. Sayın Cumhurbaşkanı' nın açıkladığı fiyat havada kaldı. Piyasa 46 TL' de stabil oldu.TMO alımlarında aşırı titiz davranmakta ve üreticiye zorluk çıkarmaktadır.
TMO' nun Fındığın Başkenti Giresun' da eskiden 8 alım noktası vardı, şimdi 6' ya indirdi. Randevu alım süresi 1 aya uzadı.
Fındık Borsası' ndaki depolar dolu olduğu için, TMO dışardan depo tutarak alım yapmaktadır. Fındık Borsası' ndaki depoların 2 tanesinde TMO' nun fındığı olup diğerlerini de fabrikalar kiralayınca, TMO dışarda bir depo kiralamış ve orada alım yapmaktadır. Laboratuvar ortamında alım olmadığı için de randıman doğru hesaplanamamaktadır. Hatta garantiye almak için de 1 randıman düşük alındığı söylenmektedir. Bu yüzden de TMO' nun öncelikli olarak 50 randıman stoklarının, sonra da 51 randıman stoklarının erken bitmekte olduğu söylenmektedir. Bu konuda TMO' dan da bir açıklama bekliyoruz.
TMO' nun illerdeki kota uygulaması da yanlıştır. Ordu' da dönüm başına 140 kg kota uygulanırken, Giresun’da dönüm başına 100 kg kota uygulaması yapılmaktadır. Kotadan 50 kg fazla gelse fındığı almamakta ve vatandaş mağdur olmaktadır.Kota uygulaması eşit olmalı +-%10 tolerans uygulanmalıdır.
TMO' nun web sayfalarında da güncel bilgiler yoktur. Halen alım yeri Fındık Borsası olarak gösterilmektedir. Halbuki fındık borsasında alım yoktur. Çünki depolar doludur. Burada laboratuvar olduğu için randıman kaybı da olmamaktadır. Lisanslı depoların ilçelerimizde de yapılarak borsaya bağlanması uygun olacaktır.
Giresun’un fındık üretimi 100 bin ton dolayındadır. Halbuki lisanslı depolar 16 bin ton kapasitelidir. İlçelere 80 bin tonluk lisanslı depolar yapılmalıdır. Bunun için tüm kamu kurumları da bir araya gelip, gerekirse Özel İdare ve belediye öncülüğünde bu depoların mutlaka yapılması lazımdır. Ve fındık borsa aracılığıyle alınıp- satılarak piyasaya yeni oyuncuların çıkması sağlanmalıdır."