Hayrettin Günay
Köşe Yazarı
Hayrettin Günay
 

DEĞİNMELER

1. Ahmet Kaçar'ın söyleyerek not defterime yazdıklarımdan: Çok gün çok gece ve asırlar sonrayım Kendi kendime ben de bir karanlık dünyayım 2. Görele'den bizim köyden iki atasözü: Olursa olur suyu Olmazsa hamur suyu Elden gelen elli güne kalır 3. Türkülere "toplumsal yaşamın yansıması gözüyle bakabiliriz. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, BEŞ ŞEHİR'de türküleri Anadolu'nun romanı olarak nitelendirmesi boşuna değil. Nice türküler vardır, tarihle, toplumsal yaşamla kaynak işlevindedir. Çözmesini, yorumlamasını bilene duygu aktaran sözcükler yanında somut gerçekleri aktaran sözcüklerle türküle­rimizden tarih bilimine değgin sonuçlar çıkarabiliriz. Kimiler de yalnız bir sözcük bile yeter bir araştırma yazısı, bir makale yazmak için. Cumhuriyet öncesini anlatan önemli bir GİRESUN TÜRKÜMÜZ: Çatlakaltı'ndan çıktık çıktık voltaya Acemi balıklar aman da gelmez oltaya Urum dilberini aldık da aldık ortaya Ateşlere yansın ah o zalim Giresun İnip de Çatlakaltı'nda dayıları göresin Elindedir elinde Kaması var belinde Ben bir kıza vuruldum Giresun'un içinde (Hastahane önünde) Çatlakaltı'nda sıralandı kayıklar Deniz dalgalandı suda oynar balıklar Reci'nin katibi de bizi de bizi ayıplar Ateşlere yansın ah o zalim Giresun İnip de Çatlakaltı'nda dayıları göresin Elindedir elinde Kaması var belinde Ben bir kıza vuruldum Giresun'un içinde (Hastahane önünde) Türküdeki RECİ sözcüğünden yola çıkarak "Osmanlının borçlanması", sömürülmesi, "ekonomik, mali" bağımsızlığını yitirmesi; adım adım dağılışa, çözülüşe... gidilmesi "tez konusu" olabilir. "Çatlakaltı", "volta", "Urum dilberi", "dayılar", "kama", "kayıklar", "Reci katibi" sözcüklerinden yola çıkılarak 1883'ten sonraki Giresun'daki Osmanlı yaşamı da araş­tırılmalı TEZ konusu olarak. 4. Görele'de kullanılan iki deyim; Çürükeynesil'de de Aralıkoz'da da kullanılmış: Erem perem olmak Yarı yangaldak
Ekleme Tarihi: 10 February 2024 - Saturday

DEĞİNMELER

1.
Ahmet Kaçar'ın söyleyerek not defterime yazdıklarımdan:
Çok gün çok gece ve asırlar sonrayım
Kendi kendime ben de bir karanlık dünyayım
2.
Görele'den bizim köyden iki atasözü:
Olursa olur suyu
Olmazsa hamur suyu
Elden gelen elli güne kalır
3.

Türkülere "toplumsal yaşamın yansıması gözüyle bakabiliriz. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, BEŞ ŞEHİR'de türküleri Anadolu'nun romanı olarak nitelendirmesi boşuna değil. Nice türküler vardır, tarihle, toplumsal yaşamla kaynak işlevindedir. Çözmesini, yorumlamasını bilene duygu aktaran sözcükler yanında somut gerçekleri aktaran sözcüklerle türküle­rimizden tarih bilimine değgin sonuçlar çıkarabiliriz. Kimiler de yalnız bir sözcük bile yeter bir araştırma yazısı, bir makale yazmak için. Cumhuriyet öncesini anlatan önemli bir GİRESUN TÜRKÜMÜZ:

Çatlakaltı'ndan çıktık çıktık voltaya
Acemi balıklar aman da gelmez oltaya
Urum dilberini aldık da aldık ortaya

Ateşlere yansın ah o zalim Giresun
İnip de Çatlakaltı'nda dayıları göresin

Elindedir elinde
Kaması var belinde
Ben bir kıza vuruldum
Giresun'un içinde
(Hastahane önünde)

Çatlakaltı'nda sıralandı kayıklar
Deniz dalgalandı suda oynar balıklar
Reci'nin katibi de bizi de bizi ayıplar

Ateşlere yansın ah o zalim Giresun
İnip de Çatlakaltı'nda dayıları göresin

Elindedir elinde
Kaması var belinde
Ben bir kıza vuruldum
Giresun'un içinde

(Hastahane önünde)

Türküdeki RECİ sözcüğünden yola çıkarak "Osmanlının borçlanması", sömürülmesi, "ekonomik, mali" bağımsızlığını yitirmesi; adım adım dağılışa, çözülüşe... gidilmesi "tez konusu" olabilir.
"Çatlakaltı", "volta", "Urum dilberi", "dayılar", "kama", "kayıklar", "Reci katibi" sözcüklerinden yola çıkılarak 1883'ten sonraki Giresun'daki Osmanlı yaşamı da araş­tırılmalı TEZ konusu olarak.
4.
Görele'de kullanılan iki deyim; Çürükeynesil'de de Aralıkoz'da da kullanılmış:
Erem perem olmak
Yarı yangaldak

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.